Brunello di Montalcino stammer, som navnet antyder, fra den lille by Montalcino, der ligger 120 km syd for Firenze. Montalcino hører ind under Toscana, som nok er Italiens mest berømte region.

Der er egentlig blevet dyrket vin omkring Montalcino helt siden Romertiden, men det var først i 1800-tallet at man første gang stiftede bekendtskab med den såkaldte Brunello vin. Vinen er sidenhen blevet 1 af Italiens 3 mest kendte sammen med Barolo og Amarone.

Udviklingen af Brunello er sket nænsomt og gradvist og er på intet tidspunkt blevet presset frem, hvilket måske er hemmeligheden bag vinens succes. Tålmodighed er en dyd og det er udviklingen af Brunello di Montalcino et tydeligt bevis på.

Hvordan smager Brunello vin
Vinen har smagsnoter af bær, oregano, balsamico, figen, sød tobak, espresso og læder samt ristede elementer fra fadlagringen. Brunello vin er en af de mere tørre vine og har et højt indhold af både syre og tanniner. Vinen dufter af bær som kirsebær, jordbær og hindbær sammen med vanilje fra lagringen på fad. Denne type vin egner sig særdeles godt til kraftige kødretter som steg, vildt, lam, gris eller lagrede oste.

Dyr kvalitetsvin
I 80’erne var Montalcino et af de første vinområder, der fik Italiens mest prestigefyldte prædikat: DOCG, som står for Denominazione di Origine Controllate e Garantita. Et prædikat der vidner om den kontrol, der føres under produktionen, i ægtheden og kvaliteten af Brunello vine, inden de frigives til salg. Den hysteriske fremstillingsproces er også forklaringen på prisen. Hvis man køber Brunello vin til under 200 kr er det sjældent en god oplevelse.

Historien bag Brunello vinen
Det var først i 1800-tallet at verden fik øjnene op for Brunello vinen, da en vinbonde fra det traditionelle vinhus Biondi Santi for første gang præsenterede en Brunello vin. Vinen skilte sig ud fra de andre vine fra Toscana, idet den var lavet på ren Sangiovese drue, hvor man ellers i Toscana har for vane at blande Sangiovese druen med andre druer, når man producerer vin.

Hvordan laver man Brunello vin
Brunello di Montalcino produceres udelukkende af Sangiovese druer. Helt traditionelt lader man vinen og drueskallerne gære sammen over en længere periode, for at opnå den maksimale farve og smag til vinen. Når gæringsprocessen er ovre, bliver vinen lagret i minimum 2 år på store egetræsfade, hvorefter Brunello vinen skal lagre yderligere 4 måneder på flaske. Brunello vin skal samlet set lagre i 4 år før den må frigives til salg.

 

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her