En omfattende introduktion til helproteser

Helproteser, også kendt som fulde proteser, er en vital løsning for personer, der har mistet alle deres naturlige tænder i enten overkæben eller underkæben. Disse proteser spiller en kritisk rolle i at genskabe funktionalitet og æstetik, hvilket hjælper patienter med at genvinde deres evne til at tygge, tale og smile med selvtillid.

Hvad er helproteser?

Helproteser er aftagelige tandproteser, der erstatter alle tænder i enten den øvre eller nedre del af munden. De består af en basisplade, ofte fremstillet af akryl, der ligger direkte på tandkødet og ganen (i overkæben) eller på tandkødet og kæbeknoglen (i underkæben). På denne basisplade er kunstige tænder monteret, som er fremstillet af akryl eller porcelæn.

Processen for fremstilling

Fremstillingen af en helprotese begynder med en grundig undersøgelse af patientens mundhule. Tandlægen tager aftryk af kæberne og noterer biddets præcise forhold. Disse aftryk sendes til et tandteknisk laboratorium, hvor protesen specialfremstilles for at sikre en perfekt pasform. Når protesen er klar, vil tandlægen justere og tilpasse den for at sikre maksimal komfort og funktionalitet.

Fordele ved helproteser

Helproteser tilbyder mange fordele for patienter med fuldstændigt tandtab:

Forbedret tyggeevne: Helproteser giver patienter mulighed for at tygge mad effektivt, hvilket er afgørende for korrekt fordøjelse og ernæring.
Gendannelse af talefunktion: Manglende tænder kan påvirke talefunktionen negativt. Helproteser hjælper med at genoprette klar og præcis tale.
Æstetik: Helproteser forbedrer patientens smil og ansigtsstruktur, hvilket øger selvværdet og livskvaliteten.
Forebyggelse af ansigtsændringer: Uden tænder kan ansigtet begynde at synke ind og se ældet ud. Helproteser understøtter ansigtsmusklerne og forhindrer sådanne ændringer.
Udfordringer og løsninger
Selvom helproteser har mange fordele, kan de også præsentere visse udfordringer. En almindelig udfordring er tilpasningen til protesen. Det kan tage tid at vænne sig til følelsen af en ny protese i munden, og nogle patienter oplever initialt ubehag eller irritation.

For at minimere disse problemer kan tandlægen foretage justeringer af protesen. Regelmæssige opfølgende besøg er vigtige for at sikre, at protesen fortsat passer godt og ikke forårsager sår eller irritation. Brug af protese-klæb kan også forbedre stabiliteten og komforten.

Pleje og vedligeholdelse

Korrekt pleje af helproteser er afgørende for deres holdbarhed og patientens mundhygiejne. Proteser bør rengøres dagligt med en blød protese-børste og ikke-slibende rengøringsmiddel. Det er også vigtigt at skylle munden og protesen efter hvert måltid for at fjerne madrester. Proteser bør tages ud om natten for at give tandkødet en chance for at hvile.


Helproteser er en effektiv løsning for fuldstændigt tandtab, der tilbyder betydelige forbedringer i funktionalitet og æstetik. Gennem korrekt fremstilling, tilpasning og vedligeholdelse kan helproteser hjælpe patienter med at leve et sundt og selvsikkert liv. Regelmæssig opfølgning med tandlægen sikrer, at proteserne fortsat fungerer optimalt og er komfortable at bære.